neděle 6. září 2015

Bramborové placky z celozrnné mouky

Krásný večer :)
Asi před týdnem a kus jsem doma měla den volna a zkoušela nové recepty. Při prohlížení receptů v aplikaci Fit Recepty jsem dostala hroznou chuť na bramborové placky, které jsem neměla už táááááák dlouho. Nejlepší na nich je, že jsou to ty, co si pamatuju z táborů, kde jsme je ale dělali z těsta na bramborové knedlíky, ale tady jsou z normálních brambor a navíc i z celozrnné mouky, takže vše nutričně dostačující. Nejraději mám placky se špenátem a česnekem, ale špenát nebyl, takže jsem si musela vystačit s tím, co jsme měli doma, ale i tak jsem si moc pochutnala :)

na 10-12 placek:
- 3 střední brambory (okolo 300g)
- 75-100g celozrnné mouky + případně na podsypání
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 vejce
- špetka soli

Brambory dáme vařit celé i se slupkou dokud nejsou hotové (kolem 25 minut, ale záleží na velikosti brambor). Ještě teplé je oloupeme a necháme vychladnout. Vychladlé brambory nastrouháme na hrubo, přidáme celozrnnou mouku, špetku soli, vejce a olivový olej a vytvoříme hmotu takovou, aby se nelepila (případně přidáme víc mouky). Z těsta odkrojíme kousky, které pomocí ruky nebo válečku vytvarujeme do tenkých placek - pokud je těsto lepivější, podsypáváme moukou. Já takto udělala 11 placek. Ty poté opražíme na sucho nebo na troše oleje. Hotové je můžeme konzumovat jen tak, na sladko s džemem, jogurtem a povidly, ovocem, medem a nebo na sladko se sýrem a česnekem, kečupem, zeleninou, šunkou, sýrem nebo kuřetem, záleží na každém čemu dává přednost.

 Moje mamka je uvítala od příchodu domů snědla skoro všechny placky :D (já si ukořistila 4 na večeři a 1 ke snídani :) ), takže to bylo znamení, že chutnaly a příště asi budu muset udělat z dvojité dávky :)
s Krajankou a skořicovo-broskvovým chia džemem


a celá večeře
Doufám, že vám bude chutnat a že někomu třeba taky tímto receptem připomenu dětství :)
Zvládněte tento školní rok ve zdraví! K.
P.S.: bohužel to se mnou asi nebude tak jednoduché a články se nebudou objevovat pravidelně, nýbrž jak se mi to bude hodit. Ale rozhodně nechci s blogem skončit na dobro, jen nebude tolik času :)

1 komentář:

  1. To je náhoda , asi před týdnem a kousek jsem přijela z přespávačky u kamarádky ,šla běhat a přiběhla úplně hladová ,doma voněly bramborový placky z cizrnové mouky - mamčin experiment :D !
    Ale musím uznat že spojení lučina+chia džem by mě nenapadlo, je dobré takové sladkoslané spojení :) ?

    http://runeatandtravel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat